Bra att veta:


  • Mataffären (AutoMat) ligger vid busshållplatsen Södra Möckleby och har öppet 05.00-23.00 med bankid (Öppet med personal månd-lörd 10-14 & månd-fred 16-18).
  • Bensinstation finns nära AutoMat i Södra Möckleby.
  • Restauranger: Det finns en pizzeria inom gångavstånd; ta höger i Södra Möckleby (mot Ottenby) så ligger pizzerian till höger. (Öppet till 19.00 vintertid, lite längre på sommaren). I Mörbylånga finns Magasin1 öppet till 21.30 sommartid (och vissa dagar under lågsäsong). Året om finns café Söderbönor, Lilla Bistron samt Lindas Restaurang & Pizza i Mörbylånga.  I Grönhögen finns Kvarnen (stänger 20.00, sommartid, öppet vissa dagar vintertid). Café Båthuset i Grönhögen har öppet 12.00-18.00 sommartid.
  • Badplats: det går att bada nedanför hotellet, men närmaste bättre strand ligger vid Södra Bruket (parkera enklast vid Naturum, ej tillåtet att parkera på Södra Brukets boendeparkeringar). Kalkbrottet i Grönhögen ligger 5-10 min promenad från restaurang Kvarnen i Grönhögen.
  • Cykeluthyrning i Mörbylånga: Se www.olandscykeluthyrning.se
  • Sevärdheter: bl a Ottenby fågelstation, och Eketorps borg. Se www.oland.se


Vandringsleder


Det finns många fina vandringsleder, bl a över Alvaret några kilometer bort. Bergsstigen är en 5 km lång led som du hittar en bit upp i backen mot Södra Möckleby (före återvinningsstationen). 


Cykelleder


Ölandsleden passerar nära Brukshotellet. Se https://olandsleden.se


Anlita en guide för att utforska fågellivet eller naturen


Är ni en grupp som vill anlita en egen guide för att utforska fågellivet och naturen i närområdet eller runt om på Öland? Här är tre utmärkta guider som kan stå till förfogande. Här en kort presentation av dem och kontaktuppgifter.


Gabriel Säll

[https://avifauna.se/gabriel-sall/]

Fågelskådande mångkonstnär bosatt på Öland sedan 2019 och med en mycket bra koll på södra Ölands fågelliv. Gabriel är mycket duktig på att sortera bland olika fågelläten och tycker det är extra kul att guida till fots längs Ölands sjömarker eller ute på Stora Alvaret. Han arbetar till vardags bland annat med fågelinventeringar och som reseledare för AviFauna Naturresor.


Johan Petersson

[https://www.naturguide.nu/]

Fågelskådare, fjärilsentusiast, naturguide och lärare. Har i många år lett fågelkurser via Ölands folkhögskola tillsammans med Pav (se nedan). Johan driver tillsammans med sin fru Stina företaget Flax naturguide som vid sidan av naturguidningar även håller i yogaklasser.


Pav Johnsson

[https://pavjohnsson.se/]

Biolog, folkhögskolelärare, föreläsare och reseledare med bred kunskap om Ölands djur- och växtliv. Valdes till Årets ölänning 2019, och har skrivit två böcker om Ölands natur. Pav arbetar till vardags på Ölands folkhögskola som lärare och sommarkursansvarig, men också som reseledare för AviFauna Naturresor.