Vill du veta mer om:

Min Vision


Erbjuda en kreativ fysisk mötesplats för glädje och gemenskap. Tillsammans skapar vi den värld vi vill ha.

Annexet
Annexet
Trappan före renovering
Trappan före renovering
Trappan efter renovering
Trappan efter renovering
Hotellet med en fasad i förändring. Nymålat med linoljefärg.
Hotellet med en fasad i förändring. Nymålat med linoljefärg.
Annexet
Annexet
Trappan före renovering
Trappan före renovering
Trappan efter renovering
Trappan efter renovering
Hotellet med en fasad i förändring. Nymålat med linoljefärg.
Hotellet med en fasad i förändring. Nymålat med linoljefärg.

Om hotellet


Renovering

Hotellet köptes hösten 2020. Allt överskott går till renovering och upprustning de närmaste åren.


Vintern 2020-2021 renoverades annexet: Ett större rum har delats in i två. Ett kök har satts in och de tre enkelrummen har målats om och samtliga rum har fått nya möbler. Allrummet har målats om.


Vintern 2021-2022 har ett nytt värmesystem installerats och de ursprungliga trägolven i entrén, trappan och på vån 2 har tagits fram och vaxats. Entrén, matsalen och korridoren på våning 2 har målats om.


Sommaren 2022 har arbetet med att måla om fasaden påbörjats. Färgen kommer fortsatt vara gul, men i en mjukare ton med linoljefärg.


Vintern 2022-2023 har de gamla trägolven tagits fram och vaxats i rum som haft gamla heltäckningsmattor kvar. Taket över utbyggnaden och entréerna har lagts om.

Hälften av rummen på våning 2 har målats om.


Sommaren 2023 har Annexet fått en egen altan.


Vintern 2023-2024 har resterande sovrum målats om i hotellbyggnaden, rum nr 25 har får ett eget litet kök och på våning 2 har en gemensam dusch från 1959 (!) bytts ut mot två moderna duschar.


Historia

Hotellet byggdes i sin första version runt 1880 av Johan Peter Carlsson, även grundare till AB Degerhamns kalkbruk år 1890. I samhället fanns redan ett alunsbruk, varvid ett hotell både skulle kunna göra bra affärer samt tjäna bygden. När Ölands Cement AB etablerade sig i hamnen förvärvades även kalkbruket, men även hotellet. Vid 1900-talets början flyttades hotellet till sin nuvarande plats, men byggdes även ut med källare. 


1920 blev Anna Cöster anställd som föreståndare på hotellet. Från en tidningsannons 1929 får man veta att Anna kan nås på hotellets telefonnummer 11, ett lågt nummer som vittnar om hotellets betydelse.


"Busan", rummet med egen ingång från baksidan av hotellet var länge en livlig pub men i en period även tandläkare Ahlmans mottagning. Smärtade det i gommen 1938 var det hit man gick. Behandligen var nog inte mer komplicerad än att den smärtande tanden drogs ut, då det sägs vara hans enda botemedel.


Från hamnen i Degerhamn gick ångbåten till Kalmar ända fram till 1950-talet. På hotellet bodde även många affärsmän som använde hotellet till att visa upp sina varor för traktens handlare. På 50-talet byggdes även annexet.


År 2020 köpte jag hotellet, och min förhoppning är att hotellet nu går in i en ny fas, och kommer fortsätta skriva historia på södra Öland länge än. 


lla:https://www.webinfo.nu/hotell-i-morbylanga-brukshotellet-i-degerhamn-ab/f/9434370?fbclid=IwAR3jg_Ih5pcSiSEv1XAfSpO_ATm17vZbYtETr9bByIciMqOA2kmtO4B29HE

Om naturen

Sidan under uppbyggnad

X912A8196
X912A8191

Om mig


Jag drivs av en önskan att göra skillnad, att bidra till en värld i balans där alla har förutsättningar för att må bra, utvecklas och uppleva glädje, gemenskap & kärlek. Jag vill att så många som möjligt får känna tillfredsställelsen av att leva fullt ut och uppnå sin fulla potential. Samtidigt vill jag bidra till att så många som möjligt gör upp med sin rädsla för döden, så att vi kan möta även den dagen med tillfredsställelse och acceptans.


Under många år har jag gjort detta framförallt i mitt arbete en-till-en, på min mottagning i Göteborg. Med tiden började jag känna en längtan att nå ut mer och till fler och gå ännu djupare. Det ledde bland annat till att jag svarade på läsarfrågor i Göteborgs-Posten under ett antal år, samt föreläste om att leva i harmoni - oavsett yttre omständigheter. Sen följde några år där jag hade ett behov av att få vara mer inåtriktad, då jag bland annat bodde en längre tid i ett äldre stenhus vid havet i Frankrike, var på egna retreater i Indien, Spanien och Danmark, vandrade en månad vintertid i Pyréneerna, bland annat. Mottagningen i Göteborg fanns kvar, men sedan dess har jag lagt upp mitt arbete så att jag är två veckor/månad i Göteborg.


Sedan 2016 har jag börjat hålla i egna retreater med fokus på det djupare mötet med sig själv, för att nå sin egen inneboende potential och kraft att förändra de omedvetna strategier som lägger hinder i vägen. Och jag har sett vilken potential det finns i att man är flera som gör detta tillsammans. Efter att ha hyrt in mig hos andra under några år, så öppnade sig möjligheten att köpa Brukshotellet. Och med det går min önskan om att bidra och göra skillnad in i en ny fas.


Här kan alla mina önskemål få samsas; jag tror inte att vi kan få varaktig fred i världen eller lösa klimatproblemen utan att vi människor förändras inifrån. Hur ska vi kunna skapa fred i världen om vi inte kan ha nära relationer som ger oss det vi behöver? Jag kommer att fortsätta jobba med individer och grupper kring detta. Samtidigt vill jag med Brukshotellet skapa en plats som bygger på principer som är hållbara och skapar balans. Där vi människor är tillsammans i ömsesidig omsorg om varandra och allting runtikring. Jag vill skapa win-win-win. Det ska vara bra för mig. Det ska vara bra för dig. Det ska helst vara bra för något mer, skapa skillnad på något sätt. Självklart ska det vara bra för miljön. Detta fantastiska jordklot som vi har att förvalta!


För mer information om mitt arbete som psykolog & psykoterapeut se även www.utterback.eu VARMT VÄLKOMNA TILL DENNA UNDERBARA PLATS!


Anette Utterbäck